Hírek

Kisvirágú füzike

Kisvirágú füzike
A kisvirágú füzike (Epilobium parviflorum) a ligetszépe félék családjába tartozó évelő, lágyszárú gyógynövény. 30-80 cm-es, molyhos, lándzsás levelű, vékony szárú. Júliusban nyíló virágai aprók, halvány rózsaszín színűek, a hajtás felső részén laza fürtvirágzatot képeznek. Patakpartokon, útszéleken, erdőirtásokon találkozhatunk vele, nedves réteken fellelhető egész Magyarország területén. A népies nevén asszonyhajnak nevezett növényt már az amerikai indiánok

Tovább

Levendula a háztartásban

Levendula a háztartásban
A levendula felhasználásnak története több, mint 2500 évre nyúlik vissza. A Földközi-tenger vidékéről származó növényt az ókori Egyiptomban a holttestek mumifikálása során használták, valamint a piramisokban lévő urnákban is találtak levendula-maradványokat. Emellett az egyiptomiak saját bőrüket is illatosították ezzel a karakteres illatú növénnyel. Európába az ókori rómaiak által került, akik felismerték antiszeptikus- és gyógyhatásait, gyomorrontás,

Tovább

Gyógynövényes fürdők

Gyógynövényes fürdők
A fürdés kultúrája vélhetően egyidős az emberiséggel, már az ősidőkben is gyógy tényező volt. Igen sok betegséget a bőr hiányos kipárolgására vezettek vissza. A nap folyamán a bőrre rakódott por és piszok, az izzadás, a leváló hámsejtek eltömítik a pórusokat, melyek ezáltal képtelenek az anyagcsere váladékok kiválasztására. Bőrünk megtisztítása mellett egy gyógynövényekkel elkészített fürdő relaxáló,

Tovább

Gyógynövények alkalmazása rovarcsípések esetén

Gyógynövények alkalmazása rovarcsípések esetén
Szúnyogok, méhek, darazsak, pókok. A rovarcsípések a nyár elkerülhetetlen velejárói, melyek rengeteg kellemetlenséget és fájdalmat okoznak nekünk, egyéni érzékenységünktől függően reagálunk rájuk. A csípés során méreganyagok jutnak a szervezetbe, a benne lévő toxinok helyi tüneteket okoznak a bőrön, ez pedig viszket, fáj, bevörösödik és megduzzad. Általában napokon át szenvedünk és várunk, hogy elmúljon a duzzanat,

Tovább

Koktélok gyógynövényekkel

Koktélok gyógynövényekkel
  Alig vártuk már, hogy megérkezzen a nyári szezon, a friss gyümölcsök, zöldségek, na meg persze a koktélok ideje. A nagy hőségben jól esik egy hűs, frissítő ital, amit akár otthon is könnyedén elkészíthetünk. Menta, bazsalikom, levendula vagy rozmaring. A friss gyógy- és fűszernövények bármelyik átlagos koktélt új szintre emelik akár hozzávalóként, akár illatos díszítésként

Tovább

Illóolajok az aromaterápiában

Illóolajok az aromaterápiában
Az aroma, ezen belül is az illóolajok gyógyászati felhasználását már az ókori kultúrák óta ismerjük. Elsősorban testápolás céljára, illatosításra, testfestésre vagy vallási szertartások során alkalmazták őket.  Ünnepeik alkalmával a vallási szertartások alatt füstölőket és illatos gyantájú fákat égettek. Egyiptomban a halottak mumifikálásakor a testet illóolajokkal kenték be baktériumölő és konzerváló hatásuk miatt, cédrussal és mirhával

Tovább

Tavaszi méregtelenítés

Tavaszi méregtelenítés
A tavasz nem csak a természet számára, hanem nekünk is a megújulás időszaka, amikor a télen felhalmozódott méreganyagoktól megtisztíthatjuk szervezetünket. A téli mínuszokat a legtöbben tartalékoló üzemmódban vészeljük át, sokkal kevesebbet fogyasztunk friss gyümölcsökből, zöldségekből, inkább a magasabb fűtőértékkel rendelkező nehéz ételeket választjuk. A tavaszi fáradtság is ennek következtében jön létre, testünk ellenálló képessége legyengül,

Tovább

Illóolajok a kozmetikumokban II.

Illóolajok a kozmetikumokban II.
Az Illóolajak a kozmetikumokban I. cikkünkben részleteztük, hogy bár természetes, növényi eredetű anyagokról van szó, mégis óvatosan kell bánni velük, hiszen allergén komponenseket is tartalmazhatnak, melyek a kontaktallergiás reakciók (csalánkiütés, ekcéma) egyik fő kiváltója lehet. Amennyiben saját magunk készítünk illóolajakat is tartalmazó kozmetikumokat a következőre kell kiemelt figyelmet fordítanunk:   Az illóolajak igen gyúlékony vegyületek,

Tovább

A fűszerek története

A fűszerek története
A fűszerek általában növényekből nyert anyagok, melyek erős aromájú hatóanyagait használhatjuk fel az ételek ízesítéséhez, tartósításához. Általában igen kevés mennyiségben szükséges őket az ételhez adnunk, az íz és az illat megőrzése, módosítása céljából. Fűszerként a növény különböző részeit használhatjuk fel: gyökerét (gyömbér), kérgét (fahéj), levelét (bazsalikom), termését (ánizs), virágát (szegfűszeg) vagy magját (mustár). A fűszereket

Tovább

A Fagyöngy

A Fagyöngy
A fagyöngy az egyik legrégebben ismert növény. A fehér fagyöngy (Viscum album L.) örökzöld, fél-parazita növény, melyet leggyakrabban lombos fákon (nyár, hárs, akác) figyelhetünk meg. Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Afrikában honos. A fagyöngy az angoloknál a karácsony jelképe, a szeretet szimbolikus növénye. Úgynevezett álbogyó termése fehéres színű, ragadós nedvű. Gyakran használt magyar nevei is ebből adódnak:

Tovább